• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Başkan Bahar: Enflasyon son 18 ayın en düşük seviyesinde

Siyaset 6.07.2023 11:20:00 604 0
Başkan Bahar: Enflasyon son 18 ayın en düşük seviyesinde

Başkan Bahar: Enflasyon son 18 ayın en düşük seviyesinde

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, piyasaların beklentilerinin karşılandığı için geleceğe daha güvenle baktıklarını kaydederek, “Yıllık enflasyon son 18 ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu durum yeni ekonomi yönetiminin ve ortaya koyulan vizyona dair atılan somut adımların bir göstergesi" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyon oranlarını değerlendiren ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Aralık 2022'den itibaren küresel enerji fiyatlarında enerji indirimleriyle başlayan sürecin devam ettirilmesi ve girdi fiyatlarında mutlak bir düşüşün hedeflenmesi gerektiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki ekonomi yönetimini, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası politikalarını desteklediklerini kaydeden Başkan Bahar, “Piyasa beklentileri karşılandığı için geleceğe daha güvenle bakabiliyoruz. Yıllık enflasyon son 18 ayın en düşük seviyesine geriledi, bu durum yeni ekonomi yönetiminin ve ortaya koyulanvizyona dair atılan somut adımların bir göstergesi" diye konuştu.

İŞ DÜNYASI İÇİN KREDİ BEKLENTİSİ

Ekonomide alınan önlemlerin neticesinde kısa süre içerisinde düşük enflasyonu görmenin büyük memnuniyet olduğunu kaydeden Başkan Bahar, “Ancak baktığımızda hala enflasyonun yüksek olduğunu görebiliyoruz. Bu önlemler ve sıkı politikalarla devam edilmesi tünelin sonundaki ışığı göstermiştir" dedi. İş dünyasının beklentilerine ilişkin konuşan Başkan Bahar, “Sanayicimizin ve üreten sektörlerimizin, ihracatçımızın kredi beklentisi para politikasının sıkılaştırılması çerçevesinde görülmesin istiyoruz. Sektörlerimizin krediye ulaşmada, finansa ulaşmada sıkıntıları halen devam etmektedir. Burada ayrımcı bir politikayla, üretime, ihracata, yatırıma ve istihdama yönelik kredi paketlerinin beklentisi tüm sektörlerimizde günden güne artan bir şikâyet olarak devam etmektedir" diye konuştu.

ENFLASYONLA KALICI MÜCADELE

Enflasyonla kalıcı mücadele için sıkı para politikasının yanında maliye politikası ve yapısal reformların finansal istikrar için önem arz ettiğine dikkat çeken Başkan Bahar, “Tek başına para politikası yeterli değildir. IMF raporuna göre dünyada enflasyonun yüzde 25'i işgücü kaynaklıdır. Ücretlerdeki artış ve Mart 2024'de gerçekleştirilecek yerel seçimler nedeniyle verilen yüksek bütçe açıkları enflasyon üzerindeki baskıyı sürdürmektedir. Ülkede yaşanan üçüz açık enflasyon açısından çözülmesi zor bir denklem olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

KİRA ARTIŞLARINDA YAVAŞLAMA

Başkan Bahar, 2023 Haziran ayı enflasyonunun, bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 3.92, Yİ-ÜFE'de yüzde 6.50 olarak açıklandığını belirterek, “Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 38.21, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 40.42 düzeyinde artış gösterdi" dedi. Haziran ayında konut fiyat artışının yavaşlaması ve bazı gıda ürünlerinde gerileme olduğunu dile getiren Başkan Bahar, “Yıllık ortalama enflasyonun cari hızı TÜFE'de yüzde 60-70, ÜFE'de yüzde 90-100 bandında seyretmiştir. Seçim sonrası bir çok mal grubuna yapılan zamlar, Haziran ayında asgari ücrete yapılan artışlar ve TCMB'nin beklentinin altında faiz artışına gitmesi nedeniyle döviz kurlarında yaşanan yukarı yönlü trend, enflasyonda Mayıs ayına göre hızlı bir artışa neden olmuştur" ifadelerini kullandı.

TARIMSAL GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI

Yıllık enflasyonun son 18 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin yüksek enflasyon baskısına yönelik tedbirlerin artırılması olduğunu belirten Başkan Bahar, “Enflasyonun yüksek seyretmesinde gıda fiyatlarında yaşanan fiyat artışlarının etkili olduğu görülürken, yaz aylarında mevsimsel olarak düşmesi beklenen yaş-sebze meyve fiyatları arzdaki daralmaya bağlı olarak artmıştır" dedi.

ASGARİ ÜCRET, MEMUR VE EMEKLİ ZAMLARI ÖNEM ARZ EDİYOR

Özellikle gıda başta olmak üzere temel mal ve hizmetlerde yaşanan pahalılıktan dolayı en çok dar ve sabit gelirli vatandaşların alım gücüne etki ettiğini dile getiren Bahar, “TÜİK'in hane halkı tüketim harcamaları verilerine göre Türkiye'de en düşük yüzde 20'lik gelir diliminde yer alan yurttaşlarımızın gıdaya ayırdıkları payın yüzde 36 olduğu göz önüne alındığında gıda enflasyonu konusunda önlemlerin artırılması gerekmektedir. Asgari ücrete, memur ve emeklilere yapılan zamlar dar gelirli ve sabit gelirli vatandaşlarımızın satın alma gücünün iyileştirilmesi ve yoksullukla mücadele açısından önem arz etmektedir" diye konuştu.

SIKILAŞMA POLİTİKASI VE DÖVİZ KURUNUN SEYRİ ÖNEMLİ

Seçim sonrası yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in taahhüt ettiği rasyonel zemine dönüş politikasının yansımaları konusunda yeni ekonomi programını değerlendiren Başkan Ali Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 15'e artırarak Eylül 2021'de başlayan 'Yeni Ekonomi Programı'nın temelini oluşturan negatif faiz politikasından vazgeçilerek, para politikasındaki bu değişim ile TCMB birinci ve temel önceliğinin fiyat istikrarı yani enflasyon olduğuna vurgu yapmıştır. TCMB, yılbaşından bu yana yüzde 30 değer kaybeden TL'yi baskılamak için kullandığı doğrudan rezerv satışlarını durdurma kararı almıştır. Merkez Bankası'nın faiz oranlarının kademeli artışının devam edeceğine dair piyasaya verdiği sıkılaşma politikası sinyali enflasyon ataletinin kırılabilmesi açısından önemlidir. Ancak faiz artışına rağmen piyasada reel faizler hala negatiftir ve döviz kurları faiz kararına rağmen yukarı yönlü seyir izlemektedir. Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması 2023 yılı sonuna kadar uzatılmıştır. Dövizde yukarı yönlü sıçramalar yaşanmaması için yılsonunda KKM'nin yeniden dövize dönüşünün önüne geçilmesi gerekmektedir. Yüksek ve istikrarsız kurlar, kur artışı kaynaklı maliyet artışları ile kalıcı fiyat istikrarı önünde önemli engel teşkil etmektedir."

Serik’te sağanak yağış uyarısı

Serik Spor A.Ş Keçiörengücü’ne 3-1 yenildi

Elmalı İlçesinde Uyuşturucu operasyonu

İyilikle yükselen gönüller ödüllendirildi

Konyaaltı İlçesinde Uyuşturucu Operasyonu

Kepez İlçesinde Kaçak Alkol Operasyonu

Ormana’nın gurur tabelası

Serik Borsa İstanbul Turizm MTAL heyeti Romanya ve İtalyan öğrencilerle bir araya geldi

The Land of Legends’ta Yeni Yıl Heyecanı!

Akçaalan ilkokulu öğrencilerinden unutulmaz bir kültür, sanat ve lezzet günü

Akseki’nin yerel lezzetlerine coğrafi tescil

Seyir halindeki otomobil alev alev yandı

Gökkuşağı Serik’te kartpostallık görüntü oluşturdu

Başkan Yıldırım’dan Tarım ve Orman İl Müdürü Erkal’a ziyaret

Serik Spor A.Ş Bodrum’da Keçiörengücünü ağırlayacak

Kepez İlçesinde Kaçak Sigara Operasyonu

Serik SYDV 2026 Yılı Muhtar Üye Seçimi gerçekleştirildi

Futbolda bahis soruşturması; futbolcu ve kulüp başkanlarına gözaltı

Kepez ilçesinde uyuşturucu operasyonu

Antalya'daki otellerde yeni yıl doluluğu yaşanıyor

Manavgat ilçesinde uyuşturucu operasyonu

Antalya için fırtına ve sağanak yağış uyarısı

Serik’te zincirleme kaza: Yürekler ağza geldi

Serik’te özel öğrencilere yönelik spor faaliyetleri düzenlendi

Vali Şahin’den Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’na “30 yılın en iyisi” ödülü tebriği

Başkan Yıldırım’dan Aydın’a ziyaret

Regnum yeni yılı, 'The Regnum Express' ile karşılıyor

Antalya İl Jandarma Dedektiflerince 72 saatte 217 aranan şahıs yakalandı

Regnum Pro Am Golf Turnuvası Başladı

Serik İşitme Engelliler Derneğinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinliği düzenlendi

Yükleniyor

İyilikle yükselen gönüller ödüllendirildi

The Land of Legends’ta Yeni Yıl Heyecanı!

Akseki’nin yerel lezzetlerine coğrafi tescil

Gökkuşağı Serik’te kartpostallık görüntü oluşturdu

Başkan Yıldırım’dan Tarım ve Orman İl Müdürü Erkal’a ziyaret

Serik SYDV 2026 Yılı Muhtar Üye Seçimi gerçekleştirildi

Antalya'daki otellerde yeni yıl doluluğu yaşanıyor

Başkan Yıldırım’dan Aydın’a ziyaret

Regnum yeni yılı, 'The Regnum Express' ile karşılıyor

Serik İşitme Engelliler Derneğinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinliği düzenlendi

Başkan Turhat: Kapalı kapılar ardında pazarlık sürecin önündeki en büyük engeldir

Çavuşoğlu: Biz hizmet ile onlar yolsuzlukla anılıyor!

Milletvekili Coşar: Söz Var, Tren Yok; Havalimanı Var, Uçak Yok; Hamaset Var, Yatırım Yok

Büyük Önder İçin Mevlid-i Şerif okutuldu

Anahtar Parti, 1. yaşını coşkuyla kutladı

Başkan Söker: “3 Kasım Demokrasi yolculuğunda siyasi bir milattır”

CHP Antalya İl Başkanlığı seçimini CHP Genel Merkezi kazandı

CHP Serik ilçe teşkilatından Genel Başkan Özel’e ziyaret

İYİ Parti Erhan Uzun’la devam dedi

Çelik ve Söker, Serik’te vatandaşlarla bir araya geldi

Serik Spor A.Ş Keçiörengücü’ne 3-1 yenildi

Serik Spor A.Ş Bodrum’da Keçiörengücünü ağırlayacak

Serik’te özel öğrencilere yönelik spor faaliyetleri düzenlendi

Regnum Pro Am Golf Turnuvası Başladı

32. Golf Mad Turnuvası Antalya'da başladı

Paşalı: Futbolcuların Karakteri ve oyun inancıyla Serikspor’un ulaşamayacağı hedef yok

Serik Spor Van Spor maçı hazırlıklarına başladı

Serik Spor Sinan Paşalı ile çıkışa geçti

Serik Spor A.Ş Futbol kulübü Sarıyer’i rahat geçti

Turkish Airlines World Golf Cup Büyük Finali Antalya’da yapıldı

Serik Hastanesine 11 Adet acil müdahale yatağı kazandırıldı

Kaymakam Şahin’den ilçe sağlık müdürlüğüne ziyaret

Serik Devlet Hastanesinde Organ Bağışı etkinliği düzenleniyor

Serik Devlet Hastanesinde KADES uygulaması tanıtımı yapıldı

KBB Uzmanı Dr. Kara Serik Devlet Hastanesinde göreve başladı

Dr. Bodur Serik Devlet hastanesinde göreve başladı

Serik Devlet Hastanesinde Bir İlk, Anevrizma Ameliyatında Estetik ve Konfor Ön Planda

“Normal Doğum Eylem Planı” hayata geçti

Özkan Devlet Hastanesi'ni Ziyaret Etti

Serik Devlet Hastanesinde '14 Kasım Dünya Diyabet Günü' etkinliği düzenlendi

Bakan Bolat'tan esnafa 4 yeni haber

Başkan Güngör: TOBB nefes kredisinde kredi hacmi 50 Milyar TL’ye yükseltildi

Serik’te Zeytin Hasadı ve Zeytinyağı Üretimi başladı

Başkan Güngör: Manavgat, 24 milyon gecelemeyle rekor kırdı

Nurten Öztürk, Türkiye’de Yılın Sosyal Etki Lideri oldu

Hacısüleyman: Vergiler gelir ve servetten alınmalı

BEYAZ ALTIN 28 TL

Antalya’da 2024 yılında 248 milyon Avro hibe desteği verilecek

Antalya’da Yörük lezzetleri tanıtıldı

Derin Psikolojik Danışmanlık Merkezi açıldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8